JulkaisumuotoPDF
Bookmark and Share
Juha Muukkonen
Pääsiäissunnuntain rippisaarna
 
 
Raamatunkäännös: KR 1933/38
 
Tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt! Ympäri koko kristikunnan kaikuu riemullinen sanoma: Kristus on noussut ylös kuolleista! Synnin, kuoleman ja Perkeleen valta on voitettu! Onko pääsiäisen riemullinen voitonsanoma totta myös sinun elämässäsi? Sinut on kastettu kuulumaan Jeesukselle. Kaste on kertakaikkinen uudestisyntymisen pesu, Jumalan lapseksi syntyminen. (Joh. 3:5, Tiit. 3:5) Samalla kaste myös antaa jokapäiväisen tehtävän: vanhan ihmisen ristiinnaulitsemisen himoineen ja väärine haluineen. (Room. 6:12-14) Se tarkoittaa parannuksessa elämistä. Se on jokaisen meidän sydämessä asuvan synnin ja jokaisessa meissä elävän pahan tahdon kuolettamista. Se on uutta elämää - uudestisyntyneen ihmisen elämää - ylösnoussutta Jeesusta seuraten ja tunnustaen.

Nyt on meidän jokaisen aika nousta ylös synnin haudasta ja suruttomuuden unesta. Nyt on tuhlaajapoikien ja -tyttöjen aika kääntyä ja palata Isän kotiin. Nyt on aika tuoda paha sydämemme totuuden valoon; tutkittavaksi ja tuomittavaksi sekä Jeesuksen verellä puhdistettavaksi. Se, joka tässä ajassa rikkomuksensa tunnustaa ja hylkää, saa armon. Mutta se, joka haluaa tässä ajassa ulkokultaisesti ja valheellisesti pahuutensa salata ja kieltää, tulee kerran Jumalan edessä viimeisellä tuomiolla hylätyksi. Se, joka ei ole tunnustanut syntejään ja pyytänyt niitä anteeksi Jeesukseen katsoen, joutuu helvettiin. Nyt aika tunnustaa kaikki se, millä olemme Jumalaa vihoittaneet, lähimmäistämme loukanneet ja itseämme rikkoneet.

Sinä, joka olet pitänyt tärkeämpänä ja arvokkaampana jotakin muuta kuin Kaikkivaltiasta Luojaa ja Israelin Jumalaa, saat Jumalan sanan voimasta hylätä tämän sydämesi epäjumalan. Saat ottaa tänään Jeesuksen vastaan omaksi Vapahtajaksesi ja syntiesi sovittajaksi. Sinä, joka olet kiroillut, saat tunnustaa kielesi epäjumalanpalveluksen. Saat pyytää Jumalan sanaa ja Pyhää Henkeä täyttämään ajatuksesi ja puheesi. Saat pyytää, että tuottaisit sanoillasi kunniaa Herralle. Saat rukoilla puheesi olevan sitä, mikä on hyvää, totta ja oikeaa. Sinä, joka et ole pyhäpäivisin käynyt jumalanpalveluksessa ja edes vapaapäivinäsi lukenut ja kuullut Jumalan sanaa, saat tunnustaa tämän paatuneisuutesi, kovakorvaisuutesi ja uppiniskaisuutesi. Saat aloittaa tänään uuden vaiheen elämässäsi. Sinne, missä Herran omat kokoontuvat apostolisen uskon ja järjestyksen mukaan jumalanpalvelukseen, saat tulla jatkossa myös sinäkin. Saat rukoilla, että Pyhän Raamatun sanat painuisivat korvistasi ja silmistäsi aina sydämen pohjaan asti. Saat anoa, että Jumalan sana tulisi sinussa elämäksi ja autuudeksi, pelastavaksi uskoksi ja hurskaaksi elämäksi.

Sinä, joka olet jättänyt vanhempasi ja esivallan vaille sitä kunnioitusta, joka heille Jumalan sanan mukaan kuuluu, saat tehdä parannuksen. Saat laittaa elämäntapasi täysremonttiin. Saat pyytää Herraa uudistamaan elämääsi niin, että sinulla olisi voimaa, viisautta ja tahtoa totella Hänen antamaansa järjestystä ja auktoriteetteja. Tämä koskee elämääsi niin perheessä, seurakunnassa, koulussa, työpaikalla kuin koko yhteiskunnassa. Sinä, joka olet sanoillasi iskenyt haavoittavasti - ja sinä, joka olet vuodattanut viatonta verta abortin kautta; kuin myös sinä, joka olet jättänyt hädänalaisen lähimmäisesi vaille apua - saat jättää veriruskeatkin syntisi Golgatan ristille. Saat pyytää armahdusta. Saat rukoilla Herraa, että Hän käyttäisi sinun suutasi ja käsiäsi rakastamiseen ja rakentamiseen, ei tuhoamiseen ja tappamiseen.

Sinä, joka olet halpana pitänyt elinikäisen avioliiton pyhyyttä - olet saastuttanut itsesi esiaviollisilla tai muilla avioliiton ulkopuolisilla suhteilla, saat tehdä tänään parannuksen. Tämä koskee yhtälailla niin ajatuksiasi ja silmiäsi kuin lihan tekojasikin. Saat tunnustaa haureutesi ja huoruutesi. Saat jättää ne Jeesuksen ristille tuomittavaksi ja rangaistavaksi. Jumala on uskollinen ja vanhurskas, armahtava ja laupias. Jeesus ei heitä syntejänsä katuvaa luotansa pois.

Sinä, joka olet ottanut omin luvin toiselle kuuluvaa, saat tästä lähtien syödä ja kuluttaa vain omaasi. Sinä, joka olet valehdellut, saat rukoilla, että Totuuden Jumala täyttäsi sinut suoralla ja luotettavalla puheella. Sinä, joka olet himoinnut toisen omaa, saat tyytyä siihen, minkä Jumala on nähnyt hyväksi sinulle hyväksi.

Käymme nyt yhteen ääneen tunnustamaan Jumalan edessä syntimme. Teemme sen sanoin, jotka alkavat: Oi Sinä kaikkein armollisin, ristiinnaulittu Herra Jeesus Kristus!