JulkaisumuotoPDF
Bookmark and Share
Juha Muukkonen
Onko vatsa Jumalasi ja loppusi kadotus?
Fil. 3-4
 
 
 
 
Kahden valtakunnan kansalaisena -sunnuntai (24 shel, Fil. 3:17 - 4:1) 
 
Raamatunkäännös: KR 1933/38
 
JÄSENNYS:
RIPPIPUHE
SAARNA
1. MITÄ RAKASTAT ENITEN?
2. VATSA JUMALANA
3. JEESUS VAPAUTTAA VATSAN PALVELEMISESTA
4. HERRA KUTSUU PALVELEMAAN
5. USKOVIA ODOTTAA PERINTÖ TAIVAASSA
 
 
Rippipuhe

 

Veljet ja sisaret Jeesuksessa Kristuksessa! Tänään on kahdeskymmenesneljäs (24.) sunnuntai helluntaista. Päivän otsikko on 'Kahden valtakunnan kansalaisena'.

Jeesuksen omaksi kastetun ja tuon pyhän kasteensa mukaisesti uskovan ja kilvoittelevan kristityn oikea isänmaa on taivaassa. Siksi puhuessamme kahdesta eri valtakunnasta meidän on aina ensin puhuttava taivasten valtakunnasta, ja vasta toissijaisesti ajallisesta isänmaastamme sekä siihen liittyvistä maallisista tehtävistä ja vastuusta.

Kristityn ensimmäinen ja tärkein tehtävä on elää Jumalan valtakunnan kansalaisena, ja vasta toissijaisesti tässä ajallisessa maailmassa: valtiossa ja yhteiskunnassa. Jumalaan uskovan ihmisen tehtävänä on rukoilla esivallan puolesta ja pitää yllä yhteiskunnan järjestystä ja lainkuuliaisuutta. Joskus tulee kuitenkin esiin tilanteita, joissa yhteiskunta vaatii tekemään sellaista, minkä Jumala sanassaan kieltänyt - tai kieltää tekemästä sitä, minkä Jumala on Raamatussa käskenyt.

Ajankohtainen esimerkki tällaisesta on ristiriitatilanteesta on aborttien tekeminen. Tietyissä terveydenhuollon ja sairaanhoidon viroissa olevilta edellytetään, että he osallistuvat puolustuskyvyttömien pienten ihmisten murhaamiseen. Jumalan sanaan sitoutunut kristitty ei voi tällaiseen suostua. Enemmän on toteltava Jumalaa, joka kieltää tappamisen, kuin ihmisiä ja maallista lakia. Seurauksena voi olla työpaikan menetys. Mutta parempi menettää virka ja työ, kuin tahrata kätensä verellä.

Toinen esimerkki Jumalan tahdon ja maallisen esivallan välisestä ristiriidasta on evankeliumin julistaminen, lähetystyö ja seurakuntaelämä. Jumala on antanut tehtävän julistaa evankeliumi kaikille luoduille. Herra Jeesus on sanallaan sitonut opetuslapset: heidän on opetettava pitämään kaikki, mitä Jeesus on käskenyt. Samoin Herra on käskenyt kastamaan, sitomaan synteihin ja päästämään synneistä sekä viettämään ehtoollista. Joissakin valtioissa, erityisesti muslimi- ja kommunistimaissa, tällainen Herran käskyn mukainen lähetystyö ja seurakuntaelämä on suurelta osin kielletty. Jumala ei ole kuitenkaan erottanut yhtään kansaa pois tästä lähetystehtävästä. Siksi me kristityt teemme lähetystyötä sielläkin, missä se on maallisella lailla kielletty ja monin tavoin tehty vaikeaksi - silläkin uhalla, että seurauksena saattaa olla rangaistuksia, jopa hengenvaara.

Myös omassa koti-Suomessamme on Herran käskyn mukainen seurakuntaelämä käynyt vuosi vuodelta vaikeammaksi. Meillä jo korkeimman oikeusasteen päätöksen voimalla tuomittu rangaistavaksi noudattaa Jumalan sanan yksiselitteistä opetusta paimenvirasta. Raamatun mukaan nainen ei saa nousta seurakunnan eteen opettajan eli paimenen virkaa hoitamaan (1. Kor. 14:26-40, 1. Tim. 2:11-12, 3:2, Tiit. 1:6). Rangaistuksia on kaiketi tulossa ennen pitkää myös niille, jotka sitoutuvat miehen ja naisen väliseen elinikäiseksi tarkoitettuun avioliittoon. Moni ei nytkään - siitä hetkestä puhumattakaan, kun se tulee rangaistavaksi - uskalla opettaa ja saarnata, että homo- tai avosuhteessa eläminen sekä puolison vaihtaminen on kadottava synti, joka ilman parannusta eli katumusta vie helvettiin (1. Kor. 6:9-11).

Meillä Jeesuksen omilla on suuri kiusaus kuunnella ensin tätä maailmaa ja noudattaa sen toiveita Jumalan sanan kustannuksella. Maallisen valtakunnan antamat rangaistukset ja palkkiot ovat niin kouriintuntuvia ja silmiin näkyviä; Jumalan valtakunnan rakentamisesta kiitos ja kunnia tulevat sen sijaan näkyviin täytenä vasta kuoleman rajan tuolla puolella päästyämme taivaaseen - armollinen Herra suokoon, että Jeesuksen uskossa loppuun asti kestämme!

Onkin sanottu, että Jumalan valtakunnassa saa olla sokea mutta ei kuuro. Se tarkoittaa Pyhän Raamatun kuulemista ja lukemista sekä tuon sanan mukaista uskomista, opettamista ja tunnustamista - se on ojentautumista ja kilvoittelua - myös silloin, kun siitä ei tässä ajassa näe vielä mitään hyvää koituvan. Päinvastoin, Jumalan sana tuo mukaan synteihinsä paatuneen maailman sekä etuihinsa rakastuneen porttokirkon pilkan ja vainon.

Itse kukin meistä huomaa omaa elämäänsä katsoessaan, että olemme halunneet olla enemmän maallisen valtakunnan kansalaisia kuin Jumalan valtakunnan kansalaisia. Olemme ojentautuneet ja toimineet enemmän sen mukaisesti, mitä olemme silmillämme tässä maallisessa ajassa nähneet kuin sen, mitä olemme korvillamme Jumalan valtakunnasta kuulleet. Olemme luopuneet Raamatusta ihmisiä miellyttääksemme, olemme rakastaneet enemmän luotua kuin Luojaa. Lahjat ovat tulleet lahjan Antajaa rakkaammaksi.

Käymme nyt sydämen katumuksessa tunnustamaan syntimme. Teemme sen sanoin, jotka alkavat 'Syvyydestä minä huudan Sinua, Herra'.

 

SAARNA

1. MITÄ RAKASTAT ENITEN?

Armo ja rauha lisääntyköön teille Jumalan ja meidän Herramme Jeesuksen tuntemisen kautta! (2. Piet. 1:2)

Tämän sunnuntain aihe 'Kahden valtakunnan kansalaisena' haastaa meidät tutkimaan sydäntämme ja elämäämme. Kuulummeko taivaan valtakuntaan? Elämmekö täällä maan päällä muukalaisina eli muukkosina? Onko elämämme päämäärä ja keskus Jeesus Kristus, Jumalan sana ja Herran kunnia? Onko Kristuksen usko: syntien anteeksiantamus ja Hänen armosta lahjoittamansa ikuinen elämä meille kaikkein tärkeintä? Annammeko Jumalalle sen, mikä Hänelle kuuluu? Vai elämmekö vain tätä aikaa varten? Eli täyttääkö sydämemme oma itsekeskeinen lihallisuutemme?

Jos sinä saisit tehdä yhden pyynnön omaan elämääsi liittyen; saisit yhden asian, joka varmasti toteutuisi, niin mitä pyytäisit? Haluaisitko olla rikas? Haluaisitko valtaa? Haluaisitko olla nero? Haluaisitko olla palvottu ja kuuluisa, kunnioitettu ja arvostettu? Haluaisitko olla kaunis? Haluaisitko olla voimakas? Haluisitko hyvinvoivan ja terveen ruumiin sekä mielen? Haluisitko ehyen perheen ja iloa tuottavat ihmissuhteet? Joku voi kaikkein eniten toivoa kivutonta kuolemaa. Mitkä asiat sinun mieltäsi sykähdyttävät, saavat sinut unelmoimaan? Mistä sinä haaveilet omassa elämässäsi? Mikä sinun elämässäsi on tärkein asia? Mitä rakastat eniten?

Kun vastaat mielessäsi tähän kysymykseen, tulet samalla kertoneeksi sen, mikä tai kuka on sinun jumalasi ja herrasi. Tuo elämäsi tärkein asia myös näkyy valin­noissasi: ajan- ja rahankäytössä. Jos esimerkiksi perhe on sinulle kaikkein tärkein, käytät paljon aikaa perheesi kanssa ja perhe sanelee sen, mitä teet pyhäpäivänä: Lähdetkö messuun Jumalan sanan kuuloon ja ehtoollispöytään vai suuntaatteko omiin harrastuksiin? Jos työ on sinulle tärkein, olet paljon työpaikalla ja ajatuksesi pyörivät työasioissa vielä vapaa‑ajallakin.

Tärkein asia voi olla tietenkin myös jokin harrastus tai vaikkapa joku ihminen. Alkoholista, huumeista, vallasta, menestyksestä, urheilusta tai sukupuolielämään liittyvän himon täyttämisestä saatu hetkellinen nautinnon tunne voi olla sinun elämäsi tärkein asia. Taloudellinen tai sosiaalinen turvallisuus tai terveys saattaa olla elämäsi kaikkein korkein johtotähti. Myös jonkin asian pel­kääminen ‑ vaikkapa kivun, epäonnistumisen, häpe­än ja hylätyksi tulemisen karttaminen ‑ voi olla tärkeintä. Tärkein asia saattaa olla myös jokin aate, maailman­katsomus, filosofia tai uskonto.

 

2. VATSA JUMALANA

Palaan siis kysymykseen: Mille asialle sinun sydämesi lämpenee, mikä on sinulle kaik­kein tärkeintä, eniten tavoittelemisen arvoista? Ihan rehellisesti - kiertelemättä ja kaartelematta? Todennäköisesti monen meistä on myönnettävä, että raha, valta ja kunnia, tämän maailman ja lihan tuottamat nautinnot, ajallinen turvallisuus ja terveys sekä hyvät perhe- ja ihmissuhteet ovat hyvin lähellä huippua. Turha sitä on yrittää minun itsenikään kieltää, vaikka kuinka haluaisinkin saarnamiehenä ja ammattiuskovaisena näyttää hurskas­ta ja jumalista ulkokuorta.

Jumala tietää tarkkaan tämän langenneen, syntisen ja lihallisen sydämemme kiinty­myksen maanpäällisiin aarteisiin, lihallisen halumme oman vatsamme eli oman nautintomme palvomiseen ja ihmiskunnian etsimiseen. Siksi Herra sen niin painokkaasti esiin ottaa läpi koko ilmoitussanansa, Pyhän Raamatun. Ei Jumala opeta mitään turhanpäiväisyyksiä tai marginaalisia sivuseikkoja.

Jeesus tuntee meidän halumme koota aarteita maan päälle, etsiä omaa kunniaamme ja palvoa omia halujamme eli palvoa vatsaamme. Vatsan palveleminen tarkoittaa Raamatussa lihallista aistinautintojen etsimistä, omien itsekkäiden halujen täyttämistä ja erityisesti ihmiskunnian tavoittelemista ohi Jumalan sanan. "Mutta minä kehoitan teitä, veljet, pitämään silmällä niitä, jotka saavat aikaan erimielisyyttä ja pahennusta vastoin sitä oppia, jonka te olette saaneet; vetäytykää pois heistä. 18. Sillä sellaiset eivät palvele meidän Herraamme Kristusta, vaan omaa vatsaansa, ja he pettävät suloisilla sanoilla ja kauniilla puheilla vilpittömien sydämet." (Room. 16:17-18) Vatsan palveleminen on tämän ajallisen elämän ja omien tuntemusten sekä nautintojen nostamista jumalaksi. Silloin Herra Jeesus sekä Hänen sanansa ja kunniansa jäävät toissijaiseen asemaan.

 

3. JEESUS VAPAUTTAA VATSAN PALVELEMISESTA

Jeesus tahtoo vapauttaa meidät vatsan palvelemisesta todelliseen elämän vapauteen. Herra haluaa kääntää katseemme tästä pian katoavasta maailmasta Jumalan valtakuntaan ja ikuiseen elämään. Jos asetamme turvamme näkyvään mitattavissa olevaan varalli­suuteen, ulkoisesti varmistettuun turvallisuuteen ja ihmissuhteisiin - mielemme on itsekeskeisessä oman nautinnon ja kunnian etsimisessä - niin joudumme lopulta raskaasti pettymään. Ei rahajumala, ei turvallinen yhteiskunta, ei nyt terve ja hyvinvoiva keho, eivät toiset ihmiset - edes ne rakkaimmatkaan - voi lopulta kuitenkaan auttaa. Vatsa eli liha ja tämä näkyvä maailma sekä perhesuhteet eivät tuota nautintoja ja turvaa ehtymättömästi. Tiukan paikan tullen ne pettävät jo tässä ajassa, kuoleman rajan ylittämisen hetkestä ja ikuisuudesta puhumattakaan.

Oma isäni, joka uhrasi koko elämänsä, terveytensä ja muiden per­heenjäsenten tarpeet rahan ja varallisuuden keräämiseen, joutui lopulta erikoi­seen tilanteeseen. Hän oli ollut vuosikymmenet innokas lottoaja toivoen muhkeaa päävoittoa, joka tekisi hänestä rikkaan. Isäni sairastui kuitenkin alle viisikymp­pisenä kuolemanvakavasti, ja lääkärit, myös kalliit yksi­tyislääkärit, nostivat kätensä syövän edessä antautumisen merkiksi pystyyn. Erään kerran käydessäni häntä Lappeenrannan sairaalassa katso­massa, hän totesi lopettaneensa lottoamisen. Ei häntä yhtään auttaisi edes huikea päävoitto; terveyttä ja elinaikaa ei raha voinut enää hänelle tuoda. Julkisesti Herraa puheillaan ja elämällään pilkannut isäni tuli muuten kuolinvuoteellaan Jeesuksen uskoon, kiitos armollisen Jumalan!

Jos sydämemme ja turvamme on kiinni elävässä Jumalassa ja Hänen Sanassaan, lihaan tulleessa Herrassa Jeesuksessa Kristuksessa, emme joudu pettymään ja häpeään edes kuolemassa. Jos odotamme hyvää Häneltä, joka on kuolemankin voittanut, olemme kiinni ehtymättömässä kultasuonessa. Hänellä, taivaan ja maan Luojalla, on varaa ja voimaa auttaa meitä joka ainoassa elä­mämme ja kuolemamme tilanteessa; Hänelle ei ole mahdottomuuk­sia, Hänen voimansa ei lopu ja Hänen halunsa auttaa ei ehdy.

Sinut on kastettu Jeesuksen omaksi. Olet saanut Raamatun lupausten mukaan ja Jumalan sanan kautta lahjaksi uskon, Pyhän Hengen, uudestisyntymisen, Jumalan lapseuden ja iankaikkisen elämän. Haluathan tuon pyhän kasteesi mukaisesti myös tänään uskoa ja elää? Haluathan Jumalan sanan mukaisesti toisiakin ohjata ja ennen kaikkea itse sanan mukaisesti jokapäiväisessä parannuksessa kilvoitella? Jos Jeesuksen uskossa ja Jumalan pelossa elät, niin sinun ei tarvitse huolehtia, murehtia ja pelätä mistään muusta; ei rahojen loppumista, ei ihmissuhteiden päättymistä, ei terveyden tai kunnian menettämistä tai jotain muuta mullistusta. Sinun ei tarvitse pelätä ja murehtia siitä, täyttyvätkö tämän ajallisen elämän tarpeet myös huomenna, oletko silloin elossa vai jo tästä ajasta pois kutsuttu. Herra on voimallinen pitämään sinusta huolta myös tulevina päivinä. Ennen kaikkea Hän haluaa viedä sinut Jeesuksen ristin ja ylösnousemuksen kautta ikuiseen elämään taivaaseen.

On vain yksi tärkeä asia, Herran Jeesuksen Kristuksen sanojen kuuleminen ja niiden vastaanottaminen eli uskominen. Jos kilvoittelet siinä, että säännöllisesti kuulet Jumalan sanaa ja sen mukaisesti haluat elämääsi ojentaa, niin mistään muusta sinun ei enää tarvitsekaan murhetta kantaa.

Vastuulli­sesti meidän on tietenkin meidän haltuumme uskottuja euroja ja muita vastuutehtäviä hoidettava, mutta meidän elämämme ei ole kiinni rahan tai varallisuuden määrästä tai lopulta mistään ulkoisista olo- tai perhesuhteista. Jumala tietää kyllä meidän tarpeemme, itsehän Hän on meidät luonut. Emme me voi itse itsellemme onnea, tyydytystä ja turvallisuutta ostaa, hankkia ja varmistaa, elämän jatkamisesta puhumattakaan.

Kaikki on alusta loppuun saakka Herran käsissä. Jumala voi antaa meille niukkuuden keskelle suuremman ilon, onnen ja tyytyväisyyden kuin yltäkylläisyydessä eläville rikkauden keskellä. Jumala haluaa juuri niin tehdäkin, antaa köyhille ja nöyrästi anoville lahjaksi sen, mitä rikkaat ylpeästi omin voimin turhaan tavoittelevat. Joskus Herra näkee hyväksi antaa meidän käydä suurten ahdinkojen läpi: terveydellisten, taloudellisten ja ihmissuhteiden liittyvien. Senkin Jeesus tekee ja sallii puhtaasta rakkaudes­taan meitä kohtaan. Kun Jumala sallii meille puutteen ja ahdingon hetkiä, niin juuri silloin Hän haluaa opettaa meille perusläksyä: olemme täysin ja sataprosenttisesti riippuvaisia yksin Hänestä.

Miten voimme sitten vastoin omaa itsekes­keistä, ahnetta ja epäuskoista luontoamme luottaa Jumalaan mammonan sijasta ja palvella Kristusta oman vatsamme sijasta? Omin voimin meistä ei voi kukaan pahaa sydäntään uskovaksi ja uudeksi muuttaa. Mutta jos Raamatun sana on saanut meihin osua ja vaikuttaa synnintuntoa - kiitos ja ylistys Israelin Pyhälle, että Hän on pelastavan sanansa meille lähettänyt - niin saamme rukoilla, että Herra vuodattaisi meihin myös uskoa ja luottamusta Jumalan armahtavaan sanaan ja lupauksiin. Saamme pyytää taivaasta tulevaa Pyhän Hengen uudistusta. Nimenomaan sitä Jumala haluaa­: Herra haluaa antaa oman Henkensä meille, niin että me voisimme seurustella Hänen kanssaan. Hän haluaa tulla päivä päivältä meidän sydämemme Herraksi, niin että koko elämämme olisi kätketty Häneen.

 

4. HERRA KUTSUU PALVELEMAAN

Jumala haluaa uskon tulevan näkyviin elämässämme. Jeesus sanoo:  "Te ette valinneet Minua, vaan Minä valitsin teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää ja että teidän hedelmänne pysyisi: että mitä ikinä te anotte Isältä Minun nimessäni, Hän sen teille antaisi. Sen käskyn Minä annan teille, että rakastatte toisianne." (Joh. 15:16-17)

Usko Jeesukseen ja Jumalan - Hänen sanansa ja Henkensä - läsnäolo elämässämme näkyy ajankäytössämme. Jos kerran Jeesus on meille kaikkein tärkein, niin haluamme viettää Hänen kanssaan paljon aikaa. Se tapahtuu lukemalla ja opiskelemalla Raamattua, rukoilemalla ja osallistumalla seurakunnan kokoontu­misiin ja pyhälle ehtoolliselle. Poikkeuksetta Jeesus antaa myös omil­leen tehtäviä: "Palvele omilla lahjoillasi lähimmäisiäsi ja seurakuntaasi." "Mene ja julista evankeliumia, kääntymystä ja uskoa Kristukseen." "Auta ja palvele hädässä olevia." "Kuuntele ahdistuneita ja kulje heidän vierellään." "Rukoile ihmisten puolesta." Ja niin edelleen. Jokai­nen meistä saa oman tehtävänsä, juuri sen, minkä Jumala on jo ennen aikojen alkua juuri minulle tai sinulle suunnitellut ja valmistanut.

Ajankäyttöä seuraa rahankäyttö. "Tue varoillasi seurakunnan toimintaa ja lähetystyötä." Jumala haluaa ohjata meitä käyttämään haltuumme uskottua varallisuutta Hänen valtakuntansa laajenemiseksi ja Hänen kunniansa esiintuomiseksi. Hän haluaa irrottaa meidät mammonan eli tämän maailman tarjo­aman onnen palvelemisesta. Toki jokaisen kristityn tehtävänä on huolehtia myös ajallisten asioiden vastuullisesta hoitamisesta. Sanoohan Jeesus, että keisarille tulee antaa se, mikä keisarille kuluu. Eli laskut ja verot on maallisen järjestyksen ja lain mukaisesti maksettava.

Jeesuksen omina meidän ei tarvitse kuitenkaan enää kantaa rahojamme pitkäripaiseen juomakauppaan tai viihdeteollisuuden irstauden maksamiseen; emme enää kuvittele löytävämme tyydytystä ja rauhaa sielullem­me sen enempää viinasta kuin vaikkapa lihan himoja täyttävästä haureuden katselemisesta - harjoittamisesta puhumattakaan.

Heitä sinäkin jo pois harteiltasi ja sydämestäsi mammonan keräämi­sen ja himoamisen raskas taakka, joka lopulta vie etsijänsä kadotukseen. Paavali kirjoittaa tähän maailmaan rakastuneista: "Heidän loppunsa on kadotus, vatsa on heidän jumalansa, heidän kunnianaan on heidän häpeänsä, ja maallisiin on heidän mielensä." (Fil. 3:19) Jeesus on varannut sinulle paljon pa­rempaa. Vaikka olisit puoli vuosisataa tai jopa pidempään elä­nyt tämän maailman jumalan, rahan ja oman vatsasi ehdoilla, niin tänä päivänä sinun edessäsi on auki uusi tie. Jeesus kutsuu sinua seuraansa. Sinua kutsutaan kaikkien rikkauksien Luojan ja lopullisen Omistajan lapseksi ja perilliseksi.

 

5. USKOVIA ODOTTAA PERINTÖ TAIVAASSA

Mietipä tarkkaan, kummalla tiellä, kaidalla ristin tiellä vai lavealla maailman tiellä, saat lopulta enemmän. Jos tietäisit saavasi joidenkin vuosien tai vuosikymmenten kuluttua huikean perinnön - maailman rikkaimman ihmisen koko omaisuuden itsellesi. Tuon perinnön saamisen ehtona on kuitenkin se, että suostut elämään odotusajan siinä varallisuustilanteessa, mikä sinulle on annettu, etkä ahnehdi rikastuaksesi. Tällaisessa tilanteessa me Jumalan valtakuntaan kutsutut olemme. Meitä odottaa taivaallinen perintö, joka on suurempi kuin kenenkään ihmisen maallinen perintö. Mutta tuon perinnön voivat saada omikseen vain ne, jotka elävät jokapäiväisessä parannuksessa ja uskovat Jeesukseen, Jumalan sanaan.

Moni Herran tielle kutsuttu on kuitenkin vaihtanut katoamattoman taivasperinnön tämän maailman onnen ja autuuden saavuttamiseen. Oman kansamme keskellä valtaosa Jeesuksen omiksi kastetuista - vieläpä Hänen kirkkonsa palvelijoiksi ja paimeniksi kutsutuista - pitää rakkaampana omaa vatsaansa kuin Jumalan kunniaa. Muutenhan ei olisi selitettävissä se, että kirkot kumisevat sunnuntaisin tyhjyyttään ja kansa elää julkeassa haureudessa ja avoimessa Jumalan herjaamisessa (kiroilemisessa) ja jumalattomuudessa.

Oma lihamme ja koko tämä maailma huutaa Jumalan sanaa vastaan. Raamatun sana on kuitenkin luotettava ja tosi. Hyvä kuulijani, sinä saat uskoa syntisi, oman vatsasi rakastamisen, kaikki syntisi, anteeksi Jeesuksen sovintoveren tähden. Sinä saat Jeesuksen tähden taivaan perintökirjan ja omaisuuden omakse­si. Sinä saat jättää kaiken huolehtimisen ja pelon Jeesuksen ris­tin juurelle. Jeesus tarjoaa sinulle itseään ja itsensä mukana kaikkea tässä ja tulevassa elämässä tarvittavaa. Tänään saat ottaa Hänet vastaan myös ehtoollispöydässä. Joka janoaa, se tulkoon.

 

Rukoilemme. Herra Jumala, Vapahtajamme Jeesus Kristus! Sinä olet kutsunut meidät oman ihmisymmärrykselle käsittämättömän valintasi tähden ja ristinveresi kautta valtakuntaasi. Auta meitä kilvoittelemaan tässä lahjaksi saamassamme uskossa lujina loppuun asti. Kiitos, että kerta toisensa jälkeen nostat langenneen taas tiellesi ja vahvistat meitä. Me ylistämme, kiitämme ja palvomme Sinun nimeäsi, Herra! Sinun nimeäsi, Jeesus, joka kävit kovaan kuoloon ristinpuulle ja nousit ylös kuolleista, jotta me langenneet saisimme syntimme anteeksi ja pääsisimme taivaan riemuun. Aamen.