JulkaisumuotoPDF
Bookmark and Share
Juha Muukkonen
Rippisaarna
Matt. 18

 

Veljet ja sisaret Jeesuksessa Kristuksessa! Olemme kokoontuneet yhteen rakkaan Vapahtajamme nimeen kuulemaan Jumalan sanaa ja saamaan vahvistusta uskollemme Herran pyhästä ehtoollisesta.

Messuohjelman takakannesta luemme:

Hyvä ehtoollisvieras! Herran Pyhässä Ehtoollisessa Kristus antaa meille leivässä ja viinissä todellisen ruumiinsa ja verensä syntien anteeksiantamiseksi. Siten Kristus liittää meidät itseensä ja hänen kauttaan me tulemme liitetyiksi toinen toisiimme. Ehtoollinen sekä luo että ilmaisee kristittyjen välisen yhteyden. Tämä yhteys ei säry, kun ehtoollispöytään polvistuvat tahtovat elää opillisessa yksimielisyydessä ja keskinäisessä rakkaudessa (1. Kor. 10:16; Matt. 5:23).

 

Tällä alttarilla ehtoollinen jaetaan kaikille anteeksiantamusta tarvitseville, jotka
- ovat kastetut Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen
- uskossa ja elämässä tahtovat seurata Pyhää Raamattua ja luterilaista tunnustusta
- katuvat syntejään
- uskovat nämä sanat "teidän edestänne annettu ja vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi"

Kirkkomme uskon ja tunnustuksen mukaan ehtoollinen jaetaan niille, jotka ovat ensin ripittäytyneet eli tunnustaneet syntinsä ja saaneet synninpäästön. Jos joku kokee olevansa niin hyvä ja pyhä, että ei tarvitse katumusta, synnintunnustusta ja -päästöä, niin hänen paikkansa ei ole tässä ehtoollispöydässä. Tämä jumalanpalvelus ja erityisesti ehtoollispöytä on tarkoitettu syntisille, sairaille, epäonnistuneille, langenneille, heikoille, uskossaan horjuville ja kilvoituksessaan epäonnistuneille.

Jeesus sanoo seurakuntansa johtajiksi valitsemilleen apostoleille (Matt. 18:18): "Totisesti Minä sanon teille: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on oleva sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te päästätte maan päällä, on oleva päästetty taivaassa."

Yksi Kristuksen kirkon seitsemästä näkyvästä tuntomerkistä on avainten vallan käyttäminen eli syntiin sitominen ja synnistä päästäminen. Nuo seitsemän tuntomerkkiä ovat Jumalan Pyhä sana, Pyhä Kaste, Herran Pyhä Ehtoollinen, avainten valta, saarnavirka, julkinen rukous eli jumalanpalvelus ja Jumalan sanan tähden nouseva maailman vastustus ja vaino eli pyhä risti.

Neljäntenä mainittu avainten vallan käyttäminen tarkoittaa sitä, minkä saimme juuri Jeesuksen sanoista kuulla. Jeesus lausuu nuo sanat omille opetuslapsilleen eli apostoleille, joiden tehtäväksi tulee saarnata Jumalan sanan kieltämät asiat kadottaviksi synneiksi sekä julistaa anteeksianto ja armahdus syntejään katuville.

Synteihin sitomista eli sideavaimen käyttöä ja toisaalta synninpäästön julistamista eli päästöavaimen käyttöä koskevat myös tätä raamatunkohtaa edeltävät Jeesuksen sanat:"... jos veljesi rikkoo sinua vastaan, niin mene ja nuhtele häntä kahdenkesken; jos hän sinua kuulee, niin olet voittanut veljesi. 16. Mutta jos hän ei sinua kuule, niin ota vielä yksi tai kaksi kanssasi, 'että jokainen asia vahvistettaisiin kahden tai kolmen todistajan sanalla'. 17. Mutta jos hän ei kuule heitä, niin ilmoita seurakunnalle. Mutta jos hän ei seurakuntaakaan kuule, niin olkoon hän sinulle, niinkuin olisi pakana ja publikaani." Matt. 18:15-17.

Selkokielisesti sanottuna Jeesus sanoo, että julkisynnissä elävä, joka ei halua tunnustaa syntejään ja tehdä niistä parannusta, on erotettava ehtoollispöydästä ja seurakuntayhteydestä. Ympärileikkaamattomat pakanat ja vieraan vallan palvelukseen antautuneet veronkerääjät eivät voineet kuulua seurakuntaan, ennen kuin he kääntyivät: tunnustivat syntinsä ja liittyivät Israelin Jumalaa tunnustavien joukkoon.

Oletko sinä pakana tai publikaani? Jos olet kastettu ja kuulut kristinuskoa tunnustavien joukkoon, niin et ainakaan ulkoisesti voi olla pakana. Mutta onko rinnassasi kova, ympärileikkaamaton pakanasydän? Vai onko sydämesi saanut tulla pehmitetyksi Jeesuksen veren ja viattoman kärsimyksen voimalla?

Oletko sinä julkisesti puheissasi tai elämässäsi kieltänyt Jumalan sanan ja siten myös tuon sanan lausuneen Israelin Jumalan? Oletko antautunut vieraan vallan palvelijoiden joukkoon? Jopa moni kirkkomme paimenvirkaan vihitty on siirtynyt Jumalan sanan palvelijoiden joukosta petovallan palvelijoiden joukkoon. He ovat tehneet sen kieltämällä esimerkiksi Jeesuksen neitseestäsyntymisen, ruumiillisen ylösnousemuksen ja Herran paluun takaisin maanpäälle tuomitsemaan niin eläviä kuin kuolleita.

Väärän herran palvelijoiksi ovat antautuneet myös ne, jotka turhentavat Raamatun opettaman miehen ja naisen välisen elinikäisen avioliiton sekä erilaisen kutsumuksen ja tehtävän seurakunnan keskellä. Seurakunnan ulkopuolelle kuuluvaksi publikaaniksi on tullut se, joka ei tunnusta avosuhdetta, aviopuolison vaihtamista tai vaikkapa homoseksuaalisuuden harjoittamista synneiksi, joista on tehtävä parannusta, jos aikoo taivaaseen päästä ja helvetiltä pelastua.

Voit olla publikaani myös sydämeltäsi, vaikka ulkoisesti olisitkin oikea ja nuhteeton israelilainen. Voit sisimmässäsi kieltää Herran pyhän sanan ja sen voiman kantamalla vaikkapa katkeruutta, maailmallista pelkoa tai lihallista himoa ajatuksissasi.

Jumala kutsuu tänään kaikkia pakanoita ja publikaaneja tekemään parannuksen ja tunnustamaan syntinsä. Tämä kutsu koskee juuri ja nimenomaan sinua - ja minua.

Meillä on tänään avattuna avoin lähde, josta jokainen vanhurskautta, pyhyyttä, puhtautta, taivasta ja ikuista elämää janoava saa juoda. Jeesuksen ristillä vuotanut uhriveri tuottaa täyden sovituksen jokaiselle syntiensä tähden pelästyneelle, katumuksessa Jumalan puoleen kääntyvälle. Sille, joka tunnustaa syntinsä, saa seurakunnan kaitsija täydellä Jumalan sanan valtuutuksella julistaa kaikki synnit anteeksiannetuiksi. Ja tuo armahdus on silloin voimassa aina taivaaseen asti.

Saamme käydä nyt yhdessä Jumalan eteen nöyrin mutta rohkein mielin. Saamme totuudenmukaisesti tunnustaa kaikki syntimme kaikkinäkevän ja kaikkitietävän Jumalan edessä. Herra odottaa vain sitä, että saisi ravita syntejään katuvan armollaan ja rakkaudellaan.