JulkaisumuotoPDF
Bookmark and Share
Juha Muukkonen
Onko Poika tärkein kolmiyhteisen Jumalan persoonista?

 

 

Ote ystävälle 20.3.2017 lähetetystä kirjeestä

 

Toinen persoona eli Poika Jeesus on uskomme keskus sen tähden, että yksin Pojan kautta voi tulla Isän tykö ja Pyhä Henki kirkastaa meille nimenomaan Pojan, ei itseään. Kaikki kolme persoonaa ovat toki yhtä tärkeitä ja luovuttamattomia. Mutta Poika on ainoa portti ja tie, jonka kautta Luojaa ja kolmiyhteistä Jumalaa voi oppia tuntemaan.

 

Kun Poika tulee rakkaammaksi, niin juuri silloin olemme Pyhän Hengen vaikutuksen alla. Siksi esim. vanhan kirkon jakamattomissa uskontunnustuksissa puhutaan eniten juuri Pojasta. Ja Raamattu on ensisijaisesti kirja Pojasta. Isä todistaa ennen kaikkea Pojasta kehottaen Häntä kuulemaan. Pyhä Henki opettaa meille Pojan sanat jne. Ja kuuluuhan Poika myös luomiseen: Kaikki luodaan ja rakennetaan Pojan kautta. Samoin Poika ei ole erillään tai irrotettu myöskään kolmannesta persoonasta, Hengestä: Pyhä Henki on Isän ja Pojan Henki, jonka Poika lähettää Isän tyköä luoksemme.

 

Summa summarum eli yhteen kooten: Jos haluamme oppia tuntemaan kolmiyhteistä elävää pyhää Jumalaa, Isää ja Poikaa ja Pyhää Henkeä, niin keskitytään Kirjoitusten eli Raamatun Poikaan Herraan Jeesukseen Kristukseen. Hänen kauttaan meille kirkastuu myös niin ensimmäinen uskonkappale eli luominen kuin kolmas uskonkappale eli pyhitys.