JulkaisumuotoPDF
Bookmark and Share
Juha Muukkonen
Johdatus

 

1. MISTÄ TIETÄÄ, MIKÄ ON JOHDATUSTA?

 Moni kyselee sen perään, mikä on Jumalan johdatusta ja mikä ei. Pelkästään ulkonaisten tapahtumien tähden tai niiden perusteella ei voi tähän kysymykseen vastata. Joonan kirjan alussa (Joona 1:3) kerrotaan, miten Jumalaa pakeneva Joona löysi kuin ihmeen (hepr. vajimtsa) kautta syksyllä Tarsisiin menevän laivan. Usein on niin, että Jumalan tahdon tieltä pois kulkeva ihminen kokee ihmeellisiä yhteensattumia, jotka hän haluaa oman lihallisen mielensä mukaisesti tulkita (Jumalan) johdatukseksi. Tosiasiassa kysymys on tämän maailman ruhtinaan eli Perkeleen juonista.

Toisesta näkökulmasta tässä on kysymys Jumalan antamasta ja sallimasta tienhaarasta: Vielä kerran Herra antaa mahdollisuuden kääntyä ja palata Hänen tykönsä. Eteemme piirretään tällaisessa 'ihmeellisen sattumuksen tilanteessa' kaksi tietä: Yksi on Jumalan sanan mukainen, joka on tässä maailmassa inhimillisesti raskas ja lihalle vastenmielinen - vastamäkeen kiipeämistä. Toinen on mukava ja houkutteleva, sen kun antaa vapaasti mennä alamäkeen! Mutta muista, että Jumalan tie on tässä ajassa aina ylös Jerusalemiin vaeltamista, kiipeämistä ja hikeä. Perkele ohjaa omiaan helppoon, mukavaan ja lihalle niin houkuttelevaan alamäkeen - kohti syvyyden kuiluja.

Tyypillinen esimerkki on se, että kun sinulla on ollut raskas riita puolisosi kanssa ja tuntuu siltä, että avioliitto nyt kyllä hajoaa - tai on jo hajonnut - niin juuri silloin kohtaat ihmisen, joka tuntuu ja näyttää täyttävän (kaikki) tyydyttämättömät tarpeesi. Ajatella, juuri silloin tapaat unelmiesi ja haaveittesi täyttymyksen. Kyllä tämän täytyy olla Jumalan johdatusta! Mutta kysymyksessä on siis vain Saatanan masinoima houkutus luopua kuolemaan asti kestävästä aviouskollisuudesta.

 

2. JUMALA JOHDATTAA OMIAAN SANALLAAN, EI TAPAHTUMILLA

Jumala ohjaa ja kuljettaa omiaan Sanansa eli Pyhän Raamatun kautta, ei niinkään ajallisten tapahtumien ja 'sattumusten' kautta. Toki se, että joku on tullut Jumalan Sanan tykö näkemään, tunnustamaan ja uskomaan syntinsä Jeesuksessa anteeksi, on ulkonaista Jumalan johdatusta. Tässä on usein kysymys nimenomaan ulkonaisten tapahtumien ihmeellisestä(kin) ketjusta. Mutta niitä, jotka ovat Herran omiksi kastettu, Hänen omaa kansaansa, Herra ohjaa Sanallaan, ei ulkonaisilla tapahtumilla. Tapahtumat arvioidaan Raamatun sanan valossa, ei Raamattua tapahtumien valossa.

Johdatuksen perään ei kannata lopulta edes erityisesti kysellä - tai valitella sen puuttumista. Luet vain Raamattua ja teet sen, mitä siellä sanotaan: so. palvelet uskollisesti omalla paikallasi ja kutsumuksessasi, elät Jeesuksen uskossa eli Jumalan sanaa harjoittaen jokapäiväisessä syntien anteeksiantamuksessa ja lihan mielen poispanemisessa. Ja se on siinä. Se, mitä tästä seuraa, on se Jumalan johdatus (josta liha ei siis alkuunkaan pidä).

Jumalan sanassa ei kertakaan kehoteta etsimään Jumalan johdatusta. Siellä kyllä rukoillaan, että Jumalan johdattaisi vanhurskaudessaan eli kuljettaisi totuuden tiellä taivaaseen (Ps. 5:9, 25:5, 27:11, 139:24).  Jumala myös lupaa johdattaa niitä, jotka rukoillen kulkevat (Jer. 31:9). Monet kerrat myös todetaan, miten Jumala on kansaansa johdattanut. Johdatus on siis Jumalan työtä. Johdatus tulee näkyville siinä, että pääsen perille kirkkauteen - Herra sen armossaan minunkin syntisäkin kohdalla vaikuttakoon.

Raamatussa käsketään, kehotetaan ja opastetaan sen sijaan toistuvasti harjoittamaan Sanaa eli tutkimaan Pyhiä Kirjoituksia, se on Vanhan ja Uuden liiton profeetallisia kirjoja. Se, joka haluaa elää Jumalan johdatuksessa, keskittyköön Raamattuun. Noista ikuisen elämän sanoista pulppuaa Pyhän Hengen voima. Nuo sanat johtavat meitä varmasti ja erehtymättömästi perille taivaaseen asti.

Jumalan sana on Luojan antama johdatus omilleen. Kun sitä harjoitat, tulet päivä päivältä huomaamaan yhä syvemmin oman mahdottomuutesi eli sen, miten kaukana sinä olet Jumalan tahtomasta täydellisestä ihmisestä. Mutta ennen kaikkea - Herra sen armossaan suokoon - tulet päivä päivältä iloisemmaksi ja riemullisemmaksi siitä, että Jeesuksen täydellisen elämän ja loppuun asti viemän sovituksen kautta sinut kannetaan armon varassa taivaaseen. Halleluja! Ylistys, kiitos ja kunnia yksin Teurastetulle Karitsallemme! Aamen.