JulkaisumuotoPDF
Bookmark and Share
Juha Muukkonen
Rukoussunnuntain rippipuhe

 

 

RIPPIPUHE

Veljet ja sisaret Jeesuksessa Kristuksessa. Tänään on rukoussunnuntai, joka on samalla viides sunnuntai pääsiäisestä. Päivän otsikkona on 'Sydämen puhetta Jumalan kanssa'.

Ylösnousemuksen pääsiäisen juhlinta jatkuu. Tänäänkin saamme kaiuttaa maata järisyttävää uutista: Kristus nousi kuolleista! Synnin, kuoleman ja Perkeleen valta on voitettu! Onko tämä pääsiäisen riemullinen voitonsanoma totta myös sinun elämässäsi? Sinut on kastettu kuulumaan Jeesukselle. Jeesuksen oma kuulee paimenensa äänen. Herramme ääni kehottaa jokapäiväisessä parannuksessa ja uskossa elämiseen. Vapahtajamme tahtoo, että sydämessämme ja lihassamme asuvaa syntiä kuoletetaan joka päivä. Jumalan tahto on, että emme elä omien mielihalujemme ja tunteidemme mukaan, vaan ojentaudumme joka päivä Jumalan Sanan mukaan. Herramme haluaa lahjoittaa jokaiselle syntinsä tunnustavalle armon, uuden voiman ja elämän. Tyhjän haudan pääsiäinen saarnaa uudestisyntyneen ihmisen elämää. Kristitty seuraa ylösnoussutta Jeesusta ja tunnustaa Hänen nimeään.

Nyt on jokaisen aika nousta ylös synnin haudasta ja suruttomuuden unesta. Nyt on tuhlaajapoikien ja -tyttöjen aika kääntyä ja palata Isän kotiin. Nyt on aika tuoda mustanpuhuva sydämemme totuuden valoon; tutkittavaksi ja tuomittavaksi sekä ennen kaikkea Jeesuksen verellä puhdistettavaksi.

Se, joka tässä ajassa rikkomuksensa tunnustaa ja hylkää niiden rangaistuksen Jeesuksen kärsittäväksi, on totisesti armahdettu ja iankaikkisen elämän perillinen. Mutta se, joka haluaa tässä ajassa ulkokultaisesti ja valheellisesti pahuutensa salata ja kieltää, tulee kerran Jumalan edessä viimeisellä tuomiolla hylätyksi. Se, joka ei ole tunnustanut perisyntisyyttään ja siitä johtuvaa tekosyntien kuormaa sekä ennen kaikkea uskonut tätä kaikkea anteeksi Jeesukseen ristiin luottaen, joutuu helvettiin.

Mutta se, joka jättää syntinsä Jeesuksen ristiin kiinni naulitta-vaksi, saa armon ja ikuisen elämän. Tänään voi turvallisesti tunnustaa kaiken sen, missä olemme Jumalaa vihoittaneet, lähimmäistämme loukanneet ja itseämme rikkoneet. Kerran tulee hetki - kenties jo piankin - jolloin parannukselle ei ole enää tilaa eikä aikaa.

Sinä, joka olet pitänyt tärkeämpänä ja arvokkaampana jotakin muuta kuin Kaikkivaltiasta Luojaa ja Israelin Jumalaa, saat Jumalan sanan mukaisesti ja sen voimasta hylätä tämän sydämesi epäjumalan. Saat ottaa tänään Raamatun Jeesuksen vastaan omaksi Vapahtajaksesi ja syntiesi sovittajaksi. Saat pyhän kasteesi mukaisesti uskoa Jeesuksen olevan juuri sinun Herrasi ja Jumalasi.

Sinä, joka olet kiroillut, saat tunnustaa kielesi epäjumalanpalveluksen. Saat pyytää Jumalan sanaa ja Pyhää Henkeä täyttämään ajatuksesi ja puheesi. Saat pyytää, että tuottaisit sanoillasi kunniaa Herralle. Saat rukoilla puheesi olevan sitä, mikä on hyvää, totta ja oikeaa.

Sinä, joka et ole pyhäpäivisin käynyt apostolisen uskon ja järjestyksen mukaisessa jumalanpalveluksessa - et ole edes vapaapäivinäsi lukenut ja kuullut Jumalan sanaa - saat tunnustaa tämän paatuneisuutesi, kovakorvaisuutesi ja uppiniskaisuutesi. Saat aloittaa tänään uuden vaiheen elämässäsi. Saat tulla tänne, missä Jeesuksen omat kokoontuvat.

Saat rukoilla, että Pyhän Raamatun sanat painuisivat korvistasi ja silmistäsi aina sydämen pohjaan asti. Saat luottaa siihen, että synninpäästö, jonka kuulet tunnustuksesi päälle apostoliseen paimenvirkaan vihityn kaitsijan suusta, on itse Jumalan anteeksiantamus. Saat olla varma siitä, että Herran Pyhä Ehtoollinen, joka Jeesuksen asetuksen mukaan toimitetaan, tuo suuhusi ja koko ruumiiseesi itsensä Vapahtajan. Saat jäädä sen lupauksen varaan, että Jumalan Sana tulee sinussa lihaksi, vahvistaa jo kasteessa lahjoitetun pelastavan uskon ja ohjaa sinua hurskaasti elämään.

Koko syntiturmeluksesi saat jättää Ristin Miehen kärsittäväk-si. Sinä, joka olet jättänyt vanhempasi ja esivallan vaille sitä kunnioitusta, joka heille Jumalan sanan mukaan kuuluu, saat tehdä parannuksen. Saat laittaa elämäntapasi täysremonttiin. Saat pyytää Herraa uudistamaan elämääsi niin, että sinulla olisi voimaa, viisautta ja tahtoa totella Hänen antamaansa järjestystä ja auktoriteetteja. Tämä koskee elämääsi niin perheessä, seurakunnassa, koulussa, työpaikalla kuin koko yhteiskunnassa.

Oletko iskenyt sanoillasi tai käsilläsi haavoittavasti? Oletko vuodattanut viatonta verta abortin kautta? Tai oletko jättänyt hädänalaisen lähimmäisesi vaille apua? Juuri sinä saat jättää veriruskeatkin syntisi Golgatan ristille. Saat pyytää armahdusta ja ottaa sen vastaan. Saat armahdettuna rukoilla Herraa, että Hän käyttäisi sinun suutasi ja käsiäsi rakastamiseen ja rakentamiseen totuudessa, ei tuhoamiseen ja tappamiseen.

Sinä, joka olet halpana pitänyt elinikäisen avioliiton pyhyyttä - olet saastuttanut itsesi esiaviollisilla tai muilla avioliiton ulkopuolisilla suhteilla, saat tehdä tänään parannuksen. Tämä koskee yhtälailla niin ajatuksiasi ja silmiäsi kuin lihan tekoja. Saat tunnustaa haureutesi ja huoruutesi. Saat jättää sen Jeesuksen ristille tuomittavaksi ja rangaistavaksi. Jumala on uskollinen ja vanhurskas, armahtava ja laupias. Jeesus ei heitä syntejänsä katuvaa luotansa pois.

Sinä, joka olet ottanut omin luvin toiselle kuuluvaa, saat tästä lähtien syödä ja kuluttaa vain omaasi. Sinä, joka olet valehdellut, saat rukoilla, että Totuuden Jumala täyttäsi sinut suoralla ja luotettavalla puheella. Sinä, joka olet himoinnut toisen omaa, saat tyytyä siihen, minkä Jumala on nähnyt hyväksi sinulle hyväksi.

Käymme nyt Jumalan eteen tunnustamaan syntimme. Teemme sen yhteen ääneen sanoin, jotka alkavat: Oi Sinä kaikkein armollisin, ristiinnaulittu Herra Jeesus Kristus.