JulkaisumuotoPDF
Bookmark and Share
Juha Muukkonen
Jeesus on sinun aarteesi
Matt. 16
 
 
 
JEESUS ON SINUN AARTEESI (Matt. 16:24-27)
 
Katoavat ja katoamattomat aarteet -sunnuntain (2 shel) rippipuhe ja saarna
 
Raamatunkäännös: KR 1933/38
 
 
JÄSENNYS
1. ELÄMÄSI TÄRKEIN ASIA
2. VAPAHTAJAMME TUNTEE MAALLISIIN RAKASTUNEEN SYDÄMEMME
3. HERRA KUTSUU MEITÄ UUTEEN ELÄMÄÄN
4. SAAT JÄTTÄÄ ELÄMÄSI JUMALAN SANAN VARAAN
 
 
RIPPIPUHE
 
Hyvä Jeesukseen kastettu ja uskova seurakunta! Tänään on toinen helluntain jälkeinen sunnuntai. Päivän aihe on 'Katoavat ja katoamattomat aarteet'. Jumalan tahto on, että me luotamme Hänen antamiinsa lupauksiin, pidämme Hänen Sanaansa aarteenamme, emmekä murehdi maallisista.
 
Olemme tulleet tähän jumalanpalvelukseen kaikkivaltiaan ja pyhän Herran kasvojen eteen. Kun ajattelemme Hänen pyhyyttään ja täydellisyyttään, Hänen suuruuttaan ja mahtiaan, niin meidät täyttää pelko ja vavistus. Epäusko on niin usein täyttänyt sydämemme. Mielemme on kiintynyt kaikkeen siihen, mihin sen ei tulisi kiintyä. Olemme luottaneet enemmän luotuun kuin Luojaan, rakastaneet enemmän lahjoja kuin lahjojen Antajaa.

Kuinka siis minä, vajavainen ja syntinen ihminen, voin tulla pyhän ja oikeamielisen koko maailmankaikkeuden Luojan ja Herran eteen? Enhän minä ole missään kohdin lakia kyennyt täyttämään. En ole rakastanut Jumalaa yli kaiken enkä lähimmäistäni niin kuin itseäni. Enhän minä ole kyennyt Jumalan antamaa kymmenen käskyn lakia noudattamaan. Olen ollut kovasydäminen ja itsekäs; olen ajatellut, sanonut ja tehnyt paljon sellaista, mikä ei ole puhdasta eikä kestä totuutta kaikkein salatuimpaan asti vaativan Jumalan edessä.

Olen myös saanut kasteen Jeesuksen opetuslapseksi ja seuraajaksi, mutta kuinka olen tuon tehtäväni täyttänyt? Olenko iloisin sydämin nähnyt vaivaa, tehnyt työtä ja rukoillut sekä antanut varojani seurakunnalle sekä lähetys- ja evankelioimistyön tukemiseen?

Kun tätä kaikkea täydellisyyttä vaativan Jumalan edessä ajattelemme, joudumme joka ainoa syntisen ja langenneen paikalle. Vaikka yhden kohdan luulemme täyttäneemme, niin toisessa tiedämme kuitenkin langenneemme. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin tunnustaa syntimme ja pyytää armoa. Teemme sen sanoin, jotka alkavat: "Laupias Jumala, rakas taivaallinen Isä".

 

SAARNA

1. ELÄMÄSI TÄRKEIN ASIA

Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta Kristukselta! Mikä on sinun elämäsi suurin toive? Mistä haaveilet sydämessäsi? Mitä pitäisi tapahtua ja muuttua; mitä sinun pitäisi saada, jotta voisit rehellisesti sanoa: "Nyt olen onnellinen, olen saanut kaiken, minulta ei puutu mitään!"?

Opiskellessani Suomen Turussa nuoruudessani oikeustiedettä tein kerran kurillani pikagallupin kurssitovereitteni tulevaisuudenhaaveista. Puolet noin sadan opiskelijan vahvuisesta vuosikurssista kertoi enemmän tai vähemmän tosissaan pyrkivänsä Suomen presidentiksi. - Silloin presidentillä oli vielä valtaa! - Eikä se monille meistä ollut mikään vitsi: Tiukat pääsykokeet tiedekuntaan olivat seuloneet suuresta joukosta esiin kaikkein kunnianhimoisimpia ja menestyksenhaluisimpia. Se oli todelli­nen viesti halusta ponnistaa tässä yhteiskunnassa mahdollisim­man korkealle. Minä mielessäni hieman madalsin tavoitetta; aioin vain valtioneuvoston jäseneksi eli ministeriksi, no ehkä pääministeriksi.

Amerikassa tehtiin kerran tutkimus lähellä kansal­lista huipputasoa olevien nuorten urheilijoiden keskuudes­sa. Kysymys esitettiin näin: "Saat seuraavissa olympia­laisissa omassa lajissasi kultamitalin, mutta kuole­t kahden vuoden kuluttua voitostasi. Kumman valitset: olympiakulta ja kaksi vuotta elämää vai vuosikymmenien tavallinen perhe‑ ja työelämä ilman olympiavoittoa?" Yli puolet nuorista valitsi olympiakullan ja kaksi vuotta. Tämä kysymys ei ollut mitenkään tuulesta tempaistu, vaan karmivan lähellä todellista elämää. Päästäkseen urheilun kansainväliselle huipulle lienee nykyisin lähes pakko käyttää suunnaton määrä erilaisia hormoni‑ ja muita lisäai­neita, joiden vaikutus elimistöön voi olla arvaamaton.

Mitkä asiat sinua sykähdyttävät, saavat sinut unelmoimaan? Mistä haaveilet? Mikä sinun elämässäsi on kaikkein tärkein ja luovuttamattomin asia? Mistä olet valmis luopumaan sen saadaksesi? Kun vastaat tähän kysymykseen, tulet samalla kertoneeksi sen, missä on sinun aarteesi eli missä on sinun sydämesi ja turvasi. Vastuksesi kertoo samalla sen, kuka tai mikä on sinun Jumalasi/jumalasi.

Tuo aarteesi, elämäsi tärkein asia myös näkyy elämäsi valin­noissa, erityisesti ajankäytössä ja siihen kiinteästi liit­tyvässä rahankäytössä. Jos esimerkiksi perhe on sinulle tärkein, käytät paljon aikaa perheesi kanssa. Jos työ on sinulle tärkein, olet paljon työpaikalla ja ajatuksesi pyörivät työasioissa vielä vapaa‑ajallakin. Tärkein asia voi olla myös jokin harrastus tai vaikkapa joku ihminen. Alkoholista, huumeista, vallasta, menestyksestä, urheilusta tai sukupuolielämästä saatu hetkellinen nautinnon tunne voi olla sinun elämäsi tärkein asia. Taloudellinen tai sosiaalinen turvallisuus saattaa olla elämäsi korkein johtotähti. Jonkin asian karttaminen ‑ pelko kivusta, epäonnistumisesta, häpe­ästä tai hylätyksi tulemisesta ‑ voi olla elämäsi asia numero yksi.

Tärkein asia saattaa olla myös jokin aate, maailman­katsomus, filosofia tai uskonto. Tiedotusvälineet tietävät kertoa tuon tuostakin erilaisista vakaumukseen pohjautuvista poikkeuksellisista teoista. Kuka on valmis tekemään kansallisin, rodullisin tai uskonnollisin perustein itsemurhais­kun tai polttamaan itsensä protestiksi, kuka nälkälakkoilee tai asettuu muuten poikkiteloin ylivoimaista hallintokoneistoa vastaan henkensä ja vapautensa uhalla.

Mille asialle sinun sydämesi eniten lämpenee? Mitä minun sydä­meni eniten rakastaa? Rehellisesti, kiertelemättä ja kaartelematta? Todennäköisesti monen meistä on myönnettävä, että raha ja siihen liittyvä valta, arvostus ja nautinto eri muodoissaan ovat hyvin lähellä huippua. Turha sitä on yrittää minun itsenikään kieltää, vaikka kuinka haluaisin saarnamiehenä ja ammattiuskovaisena näyttää hurskas­ta ja jumalista ulkokuorta. Harhakuvitelma siitä, että paljon rahaa omistamalla saisin hyvät ja onnelliset päivät, eläisin ja voisin hyvin, asuu ikävä kyllä kovin usein myös minun sydämessäni.

 

2. VAPAHTAJAMME TUNTEE MAALLISIIN RAKASTUNEEN SYDÄMEMME

Jeesus tietää ja tuntee tarkkaan sydämemme kiinty­myksen maanpäällisiin aarteisiin. Siksipä Hän sen asian niin painokkaasti vuorisaarnassa ja monessa muussa koh­dassa esiin ottaa. "Älkää siis murehtiko sanoen: 'Mitä me syömme?' tahi: 'Mitä me juomme?' tahi: 'Millä me itsemme vaatetamme?' 32. Sillä tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää teidän kaikkea tätä tarvitsevan. 33. Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan. 34. Älkää siis murehtiko huomisesta päivästä, sillä huominen päivä pitää murheen itsestään. Riittää kullekin päivälle oma vaivansa." (Matt. 6:31-34)

Jeesus ei opeta mitään turhanpäiväisyyksiä tai marginaalisia sivuseikkoja. Kaikki, mitä Jumala Raamatun kautta tuo meidän tiettäväksemme, on mitä tärkeintä ja keskeisintä asiaa juuri meille. Jeesus tuntee meidän heikkouskoisuutemme ja murehtimisemme elatuksestamme. Juuri siitä Hän tahtoo vapauttaa meidät; Jeesus tahtoo antaa meille lujan turvallisuuden ja Jumalan lapsen vapauden sen sijaan, että maailman lasten tavoin murehtisimme ja pelkäisimme rahan loppumista.

Jeesus haluaa asettaa rahanhimomme ja sen vähyydestä tai loppumisesta murehtimisen uuteen valoon. Hän haluaa antaa uuden näkökulman luontaiseen haluumme var­mistaa itse elämäämme säästöillä, vakuutuksilla ja muilla tämän maailman sisäisillä keinoilla. Jeesus haluaa tuoda meidät ikuisuuden valoon ja antaa meille näkökulman taivaaseen. Jos asetamme turvamme näkyvään ja mitattavissa olevaan varalli­suuteen, joudumme lopulta takuuvarmasti pettymään. Ei rahajumala voi ihmis­tä lopulta kuitenkaan auttaa. Ei edes tiukassa paikassa tässä elämässä; kuolemasta ja ikuisuudesta puhumattakaan.

Isäni, joka käytti ja kulutti koko ikänsä, terveytensä ja per­heensä rahan ja varallisuuden keräämiseen, joutui lopulta erikoi­seen tilanteeseen. Hän oli ollut vuosikymmenet innokas lottoaja toivoen muhkeaa päävoittoa, jonka hän uskoi ratkaisevan hänen elämänsä ongelmat. Isäni sairastui kuitenkin alle viisikymp­pisenä kuolemanvakavasti. Lääkärit nostivat kätensä aggressiivisesti etenevän syövän edessä antautumisen merkiksi pystyyn. Käydessäni sairaalassa isäni luona hän totesi lopettaneensa lottoamisen. Ei häntä yhtään auttaisi edes muhkea päävoitto; terveyttä ja elinaikaa ei raha voinut hänelle enää tuoda.

 

3. HERRA KUTSUU MEITÄ UUTEEN ELÄMÄÄN

Jos sydämemme ja turvamme on kiinni elävässä Jumalassa, Hänen Pyhän Raamattunsa lupauksissa, emme joudu pettymään edes ruumiimme kuolemassa. Jos odotamme hyvää Häneltä, joka on kuolemankin voittanut, olemme kiinni ehtymättömässä kultasuonessa. Hänellä, taivaan ja maan Luojalla, on varaa ja voimaa auttaa meitä joka ainoassa elä­mämme ja kuolemamme tilanteessa; Hänelle ei ole mahdottomuuk­sia, Hänen voimansa ei lopu ja Hänen halunsa auttaa ei ehdy. Minun ja sinun ei tarvitse huolehtia, murehtia ja pelätä rahojen loppumista tai jotain muuta mullistusta. Vastuulli­sesti meidän on toki haltuumme uskottuja euroja hoidettava, mutta meidän elämämme ei ole kiinni rahan tai varallisuuden määrästä.

Jumala tietää tarkkaan tarpeemme, Hän on itse meidät luonut. Emme me voi itsellemme onnea, tyydytystä ja turvallisuutta ostaa ja hankkia. Kaikki on alusta loppuun saakka Herran käsissä. Jumala voi antaa meille niukkuuden keskelle suuremman ilon, onnen ja tyytyväisyyden kuin yltäkylläisyydessä eläville suuresta varallisuudesta. Ehkäpä Jumala haluaa juuri niin tehdäkin, antaa köyhille lahjaksi sitä, mitä rikkaat omin voimin turhaan tavoittelevat. Jos Herra näkee hyväksi, että käymme raskaiden ajallisten ahdinkojen läpi, myös taloudellisten, niin rakkaudes­ta Hän sen tekee. Kun Jumala sallii meille puutteen hetkiä, niin juuri silloin Hän haluaa opettaa meille perusläksyä: olemme täysin ja sataprosenttisesti riippuvaisia yksin Hänestä.

Miten on mahdollista, että vastoin omaa epäuskoista, itsekes­keistä ja ahnetta luontoamme alamme luottaa Jumalaan mammonan sijasta? Kukaan meistä ei voi itse omaa epäuskoista ja tähän silmiin näkyvään maailmaan rakastunutta sydäntään uskovaksi muuttaa. Mutta jos Jumalan Sana meihin osuu, niin sen kautta Jeesus itse meitä uudistaa, synnyttää ja vahvistaa uskoa ja luottamusta Pyhän Raamatun lupauksiin.

Jumalan Sanassa vaikuttava Pyhän Henki rohkaisee meitä jättämään koko elämämme Herran varaan. Sitä Vapahtajamme nimenomaan haluaa: Hän haluaa antaa asettamiensa armonvälineiden kautta meille Henkensä, että uskossa seurustelisimme Hänen kanssaan, että elämämme olisi kokonaan kätketty Häneen. Jumala haluaa, että Hänen meille lahjoittama usko ja uusi elämä myös tulevat näkyviin elämässämme: Jeesuksen usko ja Herran läsnäolo elämässämme on tarkoitettu näkymään tämän maailman keskellä, ei vakan alle kätkettäväksi.

Jos Jumala on meille kaikkein tärkein, niin haluamme viettää Hänen kanssaan paljon aikaa. Se tapahtuu lukemalla ja opiskelemalla Raamattua, rukoilemalla, hengellisiä lauluja laulamalla ja erityisesti osallistumalla seurakunnan kokoontu­misiin ja Pyhää Ehtoollista nauttimalla.

Herra Jeesus antaa omil­leen myös tehtäviä: "Rakasta perhettäsi", "Hoida ajallinen työsi ja kutsumuksesi vastuullisesti", "Mene ja julista evankeliumia", "Ole uskollinen saamassa rukoustehtävässä", "Auta ja palvele hädässä olevia", "Kuuntele ahdistuneita ja kulje heidän vierellään", "Avaa kotisi uskovien kokoontumisille", "Auta ja avusta seurakunnassa niitä, joilla on liian paljon työtä ja vastuuta" jne.

Jokai­nen meistä saa oman tehtävänsä, juuri sen, minkä Jumala on jo ennen aikojen alkua juuri minulle tai sinulle suunnitellut ja valmistanut. Jokaisen tehtävä on ainutlaatuinen - Sinun ja minun ei tarvitse vertailla omaa paikkaamme jonkun toisen saamaan kutsumukseen. Kukin saa palvella Herraa omalla paikallaan saamiensa lahjojen mukaan. Teemme työmme Herralle, emme ihmisille, ja siksi meidän ei tarvitse tai edes saa vertailla paikkaamme ja osaamme jonkun muun paikkaan ja osaan tässä ajassa.

Ajankäyttöä seuraa rahankäyttö. Jumala haluaa ohjata meitä käyttämään haltuumme uskottua varallisuutta Hänen valtakuntansa laajenemiseksi ja Hänen kunniansa esiintuomiseksi. Hän haluaa irrottaa meidät mammonan eli tämän maailman tarjoaman onnen palvelemisesta. Jeesuksen seurassa meidän ei tarvitse enää kantaa rahojamme pitkäripaiseen juomakauppaan; emme enää kuvittele löytävämme tyydytystä ja rauhaa sielullem­me sen enempää viinasta kuin esimerkiksi elokuvien ja internetin pursuamasta haureudesta.

 

4. SAAT JÄTTÄÄ ELÄMÄSI JUMALAN SANAN VARAAN

Saarnaajan kirja kehottaa: "Lähetä leipäsi vetten yli, sillä ajan pitkään sinä saat sen jälleen." (Saarn. 11:1) Leipä viittaa syvimmiltään taivaan leipään, evankeliumiin. Kun sijoitamme varojamme Jumalan valtakuntaan, lähetys- ja evankelioimistyöhön, teemme parhaan kuvitelta­vissa olevan liiketoimen. Mitkään lamat tai levottomuudet, sodat tai katastrofit eivät voi estää meitä lopulta saamasta sitä siunausta, jonka Jumala tässä meille lupaa. Antaes­saan saa ja kadottaessaan löytää. Pian kolmannesta maailmasta - maista, jotka vielä sata vuotta sitten olivat pakanalähetysaluet­ta - lähetetään useampia lähetystyöntekijöitä kuin rikkaasta länsi­maailmasta. Olemme jo saaneet tänne uuspakanallistuvaan Suomeenkin hengellistä ja teologista tukea esimerkiksi afrikkalaisilta kirkoilta.

Vaikka emme näkisi ja kokisi tässä ajallisessa elä­mässämme sitä siunausta, joka Jumalan valtakunnan työhön sijoitta­misesta seuraa, niin sitä suuremmalla varmuudella saamme kerran taivaassa nähdä ja kokea, kuinka Herran Sana ei ole tyhjänä takaisin palannut. Heitä sinäkin jo pois harteiltasi mammonan keräämi­sen ja himoamisen raskas taakka, joka lopulta vie etsijänsä kadotukseen. Jeesus on varannut sinulle paljon pa­rempaa. Vaikka olisit vaikka puoli vuosisataa - tai pidempääkin - elä­nyt tämän maailman jumalan ehdoilla, niin tänä päivänä sinun edessäsi on auki uusi tie. Jeesus kutsuu sinua seuraansa, sinua kutsutaan kaikkien rikkauksien luojan ja lopullisen omistajan lapseksi ja perilliseksi.

Sinut on jo kerran kastettu Jumalan lapseksi ja perilliseksi. Saat tänään ja jokaisena jäljellä olevana elämäsi päivänä palata tuohon autuaalliseen olotilaan. Saat omistaa itsellesi täyden vanhurskauden ja taivasosan Jeesuksen nimessä ja veressä. Vaikka omatuntosi, järkesi ja tunteesi todistaisivat kaikki toisin, niin Raamatun sana on luotettavampi ja todempi. Sinä saat uskoa niin rahanhimon syntisi kuin kaikki muutkin syntisi anteeksi Jeesuksen sovintoveren tähden - koko perisyntisyyden taakan ja siitä seuranneen huonon elämän. Sinä saat Jeesuksen tähden omaksesi taivaan perintökirjan.

Saat jättää kaiken huolehtimisen, murehtimisen ja pelon Jeesuksen ris­tin juurelle. Sinne kuuluu epäusko kaikkine hedelmineen; ahneus, itsekkyys ja pelkuruus. Kun rakennat elämäsi Jumalan Sanan, Pyhän Raamatun, lupausten varaan, et ole joutuva häpeään Jumalan kasvojen edessä viimeisellä tuomiolla. Herramme Jeesus tarjoaa Sinulle tänään ehtoollispöydässä itsensä ja itsensä mukana kaiken, mitä tässä ja tulevassa elämässä tarvitaan. Joka janoaa, se tulkoon. Aamen.